Civilingenjör inom samhällsbyggnad

En typ av civilingenjör som är väldigt eftertraktad är inom samhällsbyggnad. Att bli civilingenjör inom samhällsbyggnad passar dig som vill lära dig vad det innebär att skapa ett hållbart samhälle. Det handlar om hur infrastruktur, städer och byggnader ska byggas och planeras ut för att kunna ge en så bra livsmiljö som möjligt. Lika naturligt som du ser att ett hus behöver dörrar och fönster för att vara ett bra hem, är det viktigt att veta hur en väl fungerande stad ska byggas.

Det finns flera olika universitetsutbildningar som öppnar många dörrar till framtida yrkesroller. Exempel på eftertraktade utbildningar är på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och på Chalmers i Göteborg. Ifall du vill bli civilingenjör behöver du studera heltid i fem år och för högskoleingenjör i tre år. De ämnesområden som du läser är byggteknik, samhällsbyggnad och arkitektur. Fördelen med att läsa samhällsbyggnad är att det är ett så brett område, att du sedan kan utvecklas åt det hållet som du är mest intresserad av. Programmet kommer att lära dig mycket om ekonomi, juridik, teknik och naturvetenskap.

Student meeting in library - Teamwork

Miljöaspekten är även den en viktig del av utbildningen då det är viktigt att tänka på att bygga och planera på det sätt som gynnar miljön istället för motsatsen. Flera program ger dig stora möjligheter att antingen få studera eller praktisera utomlands. De ger dig även möjligheter till en internationell karriär.

Efter en utbildning till ingenjör kommer du inte ha några problem att få jobb, utan det handlar snarare om att du får välja det du vill. Möjliga framtida arbeten kan komma att bli hos fastighetsföretag, byggföretag, privata konsultföretag, arkitektkontor eller i den kommunala och statliga sektorn. Olika roller som du kan få arbeta som är till exempel projektledare, trafikingenjör, konstruktör, stadsplanerare, markstrateg eller fastighetsekonom.

Ifall du inte har tillräckligt med höga betyg för att komma in i Stockholm eller på Chalmers i Göteborg, kan ett tips vara att söka dig till Luleås tekniska universitet. Det är inte alla som kan tänka sig att flytta hela vägen upp till Luleå och det är dessutom ett väletablerat universitet som har civilingenjörsutbildningar i toppklass.