Så blir du ingenjör

Vill du jobba som ingenjör? Då finns det ett stort urval av vägar att gå för att nå dit. Ingenjörsyrket är erkänt brett och ger dig chanser att jobba inom en rad olika branscher. För att komma till platsen där du vill hamna kan du behöva skräddarsy din utbildning enligt just din målsättning. Det finns dock några punkter som ger dig en bra grund att stå på, oavsett vilken inriktning du senare väljer. En sådan punkt är utbildningen. Du behöver nämligen en universitets- eller högskoleexamen för att kunna kalla dig ingenjör och det innebär ett antals års pluggande.

Pretty Asian teacher at STEM school helps Hispanic student with drone in engineering class. The teacher is pointing to something on the drone as the student looks on. The controller and other parts or tools are on the table. The teacher is wearing a blue plaid shirt and the student is wearing trendy layered clothing.

Den vanligaste ingenjörsutbildningen i Sverige är civilingenjör. Det är en femårig utbildning som motsvarar en mastersexamen och det betyder att den ger en gedigen grund för alla som vill arbeta som ingenjör. Eftersom civilingenjör är en så kallad skyddad titel behöver universitetet i fråga som utfärdar examen ha rätt att få kalla den just så. Det finns därför ett antal krav som utbildningen och lärosätet måste uppnå för att kunna godkännas. På så sätt kan varje utexaminerad civilingenjör vara säker på att utbildningen håller måttet samtidigt som framtida arbetsgivare kan känna sig trygga i att studenten har lärt sig rätt kompetens.

Alla har dock inte möjlighet att gå igenom en lång civilingenjörsutbildning. Det kan finnas flera alternativ som talar emot att hoppa på en sådan plats. Kanske finns det inte ekonomiska resurser att vara student i fem år eller så saknas studieresultaten för att bli antagen. Som tur är behöver det inte sätta stopp för dina ingenjörsdrömmar. Det finns nämligen en alternativ examen vid namn högskoleingenjör som är kortare. Du kan ta ut en högskoleingenjörsexamen efter endast tre år. Även om det har något mindre prestige på arbetsmarknaden är den ändå gångbar och ett värdefullt tillskott på ditt CV.

Det är inte bara utbildningen som är viktig om du vill bli ingenjör. Även din vilja att satsa på ditt yrke och ständigt utvecklas är en väsentlig del i din karriär. Särskilt smart är det att försöka nätverka med andra människor och skapa så många bra kontakter som möjligt. Då kan du lättare vända dig till människor i branschen när du vill få in en fot och börja klättra på karriärstegen.