Trädgårdsingenjör – arbeta med grönt och granitkeramik!

Ett av de mest annorlunda och spännande ingenjörsyrkena är trädgårdsingenjör. Det finns flera inriktningar från design till trädgård beroende på vad du valt att jobba med.

Trädgårdsingenjör – en bra framtid

Om du är kreativ och praktisk är trädgårdsingenjör ett bra yrkesval, du kan arbeta med flera olika områden, från granitkeramik och annan sten till trädgård, växter eller kanske med inriktning mot odling om det intresserar dig. Det är ett framtidsyrke eftersom pensionsavgångar är att vänta i branschen och ett ökat kompetensbehov kommer att finnas.

Granitkeramik har lång livstid

En trädgårdsingenjör designar ofta gångar och uteplatser med granitkeramik eller liknande tåliga plattor. Granitkeramik är bland de vackraste klinkerplattor du kan ha i din trädgård. De är skapade av fint malda porslinsleror med högsta materialtäthet och en lägre fuktabsorption, varför de även är tåliga mot repor. Den bästa egenskapen är att den är frosttålig och därför passar utmärkt i svenskt klimat.

Granitklinkers finns i många olika färgskiftningar och strukturer, samt även i olika format. Flera företag erbjuder dessa men Stenbolaget har ett mycket bredare granitsortiment än de flesta. Här kan du också diskutera hur du bäst använder granitkeramikplattorna samt få goda råd.

Stenbolaget ger goda råd

Ska du lägga gångar, promenadvägar eller plattor till sittplatser i trädgården? Behöver du tjocka eller tunna plattor för ändamålet? Granitkeramik fungerar överallt och det finns tjockare och tunnare plattor att välja mellan. Man kan enkelt hålla plattorna snygga genom att rengöra dem med stensåpa och en borste, det krävs oftast ingen efterbehandling. Granitkeramiken leder värme och kan användas även inomhus och med golvvärme, vilket kan bli en kostnadsbesparing. Du kan kontakta Stenbolaget via hemsidan eller i den fysiska butiken för att ställa frågor när du väljer dina plattor.

Snygg granitkeramik hos Stenbolaget

Granitkeramik kan ha olika mönster och de tillverkas i hög temperatur och pressas hårt. Stenbolaget har flera mycket vackra plattor, framförallt de allra mörkaste plattorna med den svarta modellen Tjörn i spetsen är bland de snyggaste. Vill man inte ha den mörka tonen kan man köpa en platta som mer liknar ljus kalksten eller rödtoner. Granitkeramik och granit är inte samma sak. Granikeramik är en keramisk platta och namnet förklarar endast plattans hållbarhet, hårdhet och densitet – det är inte ett granitblock.

Används överallt

Man kan gott och väl säga att granitkeramik kan användas överallt. Det vanligaste är förstås utomhus där man kan göra i stort sett vad som helst med dem i trädgårdsdesignen. Ett exempel är att lägga plattorna runt poolen, på pooldäcket eller på mark i trädgården. På Stenbolaget har man en mycket snygg kantklinker just framtagen för poolkanter och poolsarg. Den har mjukt rundade kanter som man kan hålla sig i och greppa tag i när man är i poolen. Matcha gärna detta med övriga detaljer runt sittplatser och rabatter – låt fantasin flöda!