Fackförbundet Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer är fackförbundet för ingenjörer i Sverige. Det bildades år 2007, men har egentligen en längre historia än så. Det som skedde år 2007 var nämligen att man slog samman två fackförbund som existerat betydligt längre, Civilingenjörsförbundet och Ingenjörsförbundet, till ett och samma. Föregångarna till dessa fackförbund bildades år 1861 respektive 1941.

Idag har Sveriges Ingenjörer runt 144 000 medlemmar. För att vara medlem ska man vara en högskoleutbildad ingenjör, och förbundet är således en del av Saco. Det är Sacos största förbund.engineer-296438_960_720

Eftersom ingenjörer kan arbeta i så skiftande branscher har Sveriges Ingenjörer kollektivavtal inom inte mindre än 80 olika branschområden. Ett område där ingenjörer inte är experter är dock el. Även en ingenjör gör med andra ord klokt i att anlita en elektriker om hen skulle ha problem med elen hemma. Om du letar efter en pålitlig elektriker ska du kontakta Wise Up, som kan hjälpa såväl ingenjörer som andra yrken.

Förutom att reglera kollektivavtal arbetar Sveriges Ingenjörer också för att dess medlemmar ska ha god kompetensutveckling, löneutveckling och professionsutveckling. Precis som alla fackförbund ska Sveriges Ingenjörer föra medlemmarnas talan som en del av arbetsmarknaden, och ge individuella medlemmar stöd. Man arbetar också med opinionsbildning, där grunden är synen på ingenjören som en viktig del i Sveriges välfärd, export och inhemska industri.