Designingenjör

En designingenjör är en kreativ produktutvecklare. I sin arbetsroll utvecklar och formger denne produkter och system utifrån en produkts tekniska funktion, användbarhet och de upplevelser som produkten förmedlar. Man kan säga att de som innehar denna akademiska titel har förvärvat kunskaper som kombinerar tekniskt kunnande med design. Designingenjörer arbetar ofta med designrelaterade projekt i industriell verksamhet. Yrkesgruppen behärskar produktframtagningsprocessen i sin helhet, från första skiss till en helt färdig produkt. Designingenjören kan snabbt utveckla efterfrågade produkter som är användarvänliga och högkvalitativa. Efterfrågan på den här typen av kunskaper är hög. Idag kan du läsa till designingenjör vid ett flertal lärosäten runtom i landet. Här kan du läsa mer ingående om yrkesgruppen för att få svar på hur du går tillväga för att utbilda dig till designingenjör.

Så blir du designingenjör

Grundutbildningen till designingenjör omfattar 180 högskolepoäng. Under det första året sker utbildningen tillsammans med andra typer av blivande ingenjörer. Grundläggande ingenjörsämnen som matematik, mekanik och tillverkningsteknik varvas under utbildningen med designämnen som färg och form, skissteknik, kroki och ergonomi. Ungefär hälften av utbildningens kurser är obligatoriska, den andra halvan består av valbara kurser. Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Det är en utbildning som ställer krav på presentationsteknik. Det är även nödvändigt att du utvecklar dina tekniska kunskaper, du får exempelvis lära dig 3D-modellering (i CAD och CAID). Efter avslutad utbildning har du uppnått en högskoleingenjörsexamen och en kandidatexamen. Ett smidigt sätt att hålla koll på svenska designers är att använda sig av Designers map i Stockholm. Här kan du hitta inspiration efter din utbildning. För den som ytterligare vill fördjupa sig är det möjligt att läsa vidare för att uppnå en magisterexamen eller en masterexamen.

Var arbetar en designingenjör?

Designingenjörer är mycket eftertraktade och yrkesgruppen spås en fortsatt god framtid på arbetsmarknaden. Den här typen av ingenjörer återfinns såväl i mindre som större företag. Det är vanligt att designingenjörer återfinns i roller som produktutvecklare, konstruktörer, entreprenörer och projektledare. Ofta är det designingenjören som är den designansvarige på företaget. I praktiken innebär detta att denne kan vara ansvarig för att förändra en redan befintlig produkt eller vara den som beställer köpta designtjänster. Designingenjörer kan arbeta med vardagsprylar som finns i våra hem. Kanske utvecklar designingenjören en produkt som en leksak eller en klassisk och stilren soffa. Medellönen för en person som innehar titeln ligger i dagsläget på cirka 34 700 kronor. Yrkesgruppen har även mycket stora möjligheter att arbeta utomlands. Under utbildningen lär sig designingenjören att ta fram hållbara produkter med miljöhänsyn, något som är efterfrågat.