Starta eget som ingenjör

Att starta eget företag är i många fall mer lönsamt än att vara anställd. Detta gäller även för ingenjörer. Inom ingenjörsyrket finns många möjligheter att starta eget. Det första man tänker på är kanske någon form av teknisk uppfinning/ produkt att starta ett företag kring. Ett sådant företag kräver dock en hel del kapital i startkostnad för utveckling, prototyptillverkninf, patent, marknadsföring m.m.

Finansieringen till ett sådant företag kan man få via https://qred.com/se/ som erbjuder trygga och förmånliga företagslån som hjälper småföretagare att komma igång. För att få ett lån behöver man en sund och trovärdig affärsidé, vilket Qred kan hjälpa till att bedöma. Ett företagslån går att få oavsett bolagsform, t.ex. aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller enskild firma.

Förutom att bygga ett företag kring en produkt är det många ingenjörer som bygger företag runt sin egen kompetens. Tekniska konsulter och specialister är efterfrågade av många stora och små företag, kommuner och myndigheter. Man kan t.ex. som egenföretagande ingenjör arbeta med besiktningar eller inspektioner av industrianläggningar ur många olika aspekter. Man kan bli expert inom kvalitetssystem och arbeta med att certifiera företag inom dessa frågor. Är man en driven ingenjör som gillar att leda projekt kan man starta eget konsultföretag med sig själv som projektledare för konsultuppdrag. Får man för många uppdrag som ensamföretagare går det lätt att skala upp t.ex. en konsultverksamhet med nya ingenjörer som täcker sina egna kostnader genom att arbeta som konsulter.

Det finns idag paraplyorganisationer för [egenföretagare: https://www.dn.se/arkiv/jobb/som-egen-kan-ingen-tvinga-mig-att-ta-ett-uppdrag/ ] så att man kan få hjälp med införsäljningen av uppdrag, pensionsavsättningar och inte minst redovisning. Det kan vara roligt att prova vingarna som egenföretagande ingenjör. Möjligheten att gå tillbaka till att bli en ”vanlig anställd” finns ju alltid kvar för en attraktiv kompetent ingenjör.