Olika inriktningar för ingenjörer

Det finns över 20 olika inriktningar för den som funderar på att plugga till ingenjör på högskola eller universitet. I följande inlägg kommer du kunna läsa om några av de mest vanliga inriktningarna och vad som är skillnaden mellan civilingenjör och högskoleingenjör. Det finns många ingenjörer i samhället idag, men experterna menar att det inte finns tillräckligt många. De uppmanar därför fler att studera till detta. Som ingenjör är man expert inom ett tekniskt område, men eftersom det finns så många olika inriktningar man kan jobba inom som ingenjör så kan ens arbetsuppgifter handla om allt ifrån om man ska välja Telness som företagets abonnemang eller hur man ska konstruera elledningarna på det säkraste sättet.

Väg- och vattenbyggnad

De som jobbar som ingenjörer inom den här inriktningen är som man kanske förstår på namnet, nämligen experter på hur man designar vägar och sådant som har med vattenteknik att göra. Det kan bland annat handla om hur man bygger broar och tunnlar utan att riskera att de kollapsar.

Teknisk fysik

Om man hellre vill studera teknisk fysik så kommer man få en kombination av teknik, matematik och fysik. Nästan alla de stora universiteten i Sverige erbjuder den här inriktningen, men det finns även universitet i andra länder som är väldigt bra inom det här området. Det är väldigt många som går vidare och studerar eller forskar efter en sådan här utbildning.

Industriell ekonomi

Industriell ekonomi är perfekt för den som vill jobba i näringslivet och med ekonomistyrning. Det kan handla om hur man optimerar sin affärsmodell på alla olika plan. Det är bland annat väldigt vanligt att man jobbar med excel och studerar alla kostnader i en affär. Det här är ett väldigt viktigt yrke om man vill se sin fabrik eller butik nå sin fulla potential. Väldigt många påstår att de som studerar industriell ekonomi är de som oftast hamnar på chefspositioner när de väl kommer ut i yrkeslivet. Det kan bero på att man kan både ekonomi och teknik.

Byggteknik

Om man studerar byggteknik så kommer man bli expert på byggen och infrastruktur. Det här är väldigt populärt att läsa på högskolenivå. Skillnaden mellan att läsa på universitet och högskola är att högskolor ofta endast har treåriga program, och internationell står ens titel då för Bachelor degree, medan på ett universitet så kommer man studera 5-6 år och få en master degree. En civilingenjör är alltså någon som kan mer än någon som endast studerat till högskoleingenjör. Dock kan det vara så att de båda tjänar lika mycket när de kommer ut på arbetsmarknaden eftersom det finns stor efterfrågan efter alla sorters ingenjörer. Man kan alltid läsa till mer om man har en Bachelor degree så att man får en master degree.