Studera till ingenjör

En teknisk utbildning står sig högt i de flesta sammanhang. Ingenjör har därför blivit ett av de populäraste yrkena att studera vidare till. Inte minst bland unga män. Tyvärr lockar inte utbildningen lika många kvinnliga sökare. Det kan bero på intresse och smak, men också på att kvinnor sällan introduceras till ett yrke som ingenjör av omgivningen. Det är därför viktigt att det sprids mer information om yrket som ingenjör, hur det är att bedriva ingenjörsstudier och vilka framtidsutsikter som finns efter examen. Ingenjör är nämligen ett betydligt bredare yrke än de flesta andra professionsutbildningarna på universitet och högskolor. Det är kreativt och varierande. Du kan arbeta med alltifrån konstruktion av byggnader, broar och vägar, till konstruerandet av hamnar eller artificiella öar, eller inom design, produktion och utveckling av exempelvis flygplan eller bilar. Du blir en uppfinnare som löser konkreta problem.

Olika typer av ingenjör

Ingenjör är inte någon skyddad titel, därav finns det ett par olika typer av yrkeskategorier som kallar sig för ingenjörer. Gemensamt för alla är att det är tekniskt arbete, och ofta en god löneutveckling och god pension efter karriären.

Några vanliga typer av ingenjörer är:

  • Civilingenjör
  • Högskoleingenjör
  • Maskiningenjör
  • Projektingenjör
  • Driftsingenjör

Skillnaden mellan civilingenjör och högskoleingenjör är svårighetsgraden i arbetsuppgifterna och längden på utbildning. Att studera till civilingenjör tar 5 år och är en masterutbildning, medan högskoleingenjör tar 3 år och är en utbildning på endast kandidatnivå. I arbetslivet anställs civilingenjörer ofta till roller som utvecklare och projektledare, medan högskoleingenjörer ofta kan arbeta mer praktiskt ute på fältet.

Här kan du studera till ingenjör

Ingenjörsprogrammet är vid sidan om jurist och läkare ett mycket prestigefyllt program. Det kräver höga betyg eller ett högt resultat på högskoleprovet för att komma in. Det är även känt för att vara svårt och kräva stor disciplin under studietiden. Om du ska studera till ingenjör är det därför viktigt att du redan från början är inställd på hårt arbete. Betänker man de oändliga karriärsmöjligheter som finns med en avlagd ingenjörsexamen, är en tuff studietid dock mer än värt mödan. Du kommer ha en otroligt lärorik tid på universitetet om du väljer att studera till ingenjör. Därefter kommer du ha en ännu mer spännande karriär att se fram emot.

Den främsta ingenjörsutbildningen i Sverige finns vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Det är ett anrikt lärosäte, känt för att ha producerat många skickliga och innovativa ingenjörer genom åren. Med en ingenjörsexamen därifrån har du även goda möjligheter att få jobb utomlands eftersom skolan är välansedd även utanför Sveriges gränser. På KTH finns även de flesta inriktningar du kan tänka dig. Du kan välja att studera en civilingenjörsexamen med inriktning mot exempelvis industriell ekonomi, bioteknik, farkostteknik, teknisk fysik och samhällsbyggnad.

Andra lärosäten med välansedda program för studier till ingenjör är bland annat Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola, Uppsala universitet och Linköpings universitet.